Toimitus kotiovellesi 3-4 arkipäivässä Pohjoismaiden suurimmasta eläinkaupasta!

filter
Lintujen vitamiinit
Niin ihmiset kuin eläimetkin tarvitsevat vitamiineja ja mineraaleja. Voi olla kuitenkin vaikeaa selvittää miten vitamiinit vaikuttavat lintuun ja kuinka paljon lintusi tarvitsee vitamiineja.  Jos käytät ruokintaan hyvänlaatuista siemensekoitusta ja lisäksi tuoreruokia päivittäin, sen pitäisi riittää takaamaan lintusi vitamiinitarpeet, eikä erillisiä vitamiinilisiä tarvitse käyttää. Lintusi voi olla kuitenkin valikoiva sen suhteen, mitä hän suuhunsa laittaa ja näin jotkut tärkeät vitamiinit voivat jäädä vähäisiin määriin. Tällöin voit hankkia Zoopermarketista linnuille sopivia vitamiinilisiä. Mistä sitten tiedät koska lintusi tarvitsee vitamiinilisää? Miksi se ylipäätään on tarpeellista? Näitä kysymyksiä usein mietimme itseksemme ja vastausta on joskus vaikea löytää. Jos tarkastellaan vitamiineja, ne jaetaan karkeasti kahteen ryhmään rasvaliukoiset ja vesiliukoiset vitamiinit. Rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät kehon rasvavarastoihin ja maksaan ja näitä vitamiineja ei saisi antaa liikaa. Jos kuitenkin annat runsaasti vesiliukoisia vitamiineja, älä ole huolissasi, sillä ylimääräiset vitamiinit erittyvät pois linnun virtsan mukana.

  • A-vitamiini on linnulle välttämätön vitamiini, koska se vaikuttaa mm. ihon, sulkien, silmien ja limakalvojen terveyteen. Siemenissä ei ole juuri lainkaan A-vitamiinia, joten linnun ravinnon tulee sisältää sellaista tuoreruokaa, jossa on A-vitamiina tai sen esiastetta Beta-karoteenia. Jos lintu ei saa tarpeeksi A-vitamiinia sen vastustuskyky laskee ja limakarvot turpoavat. Oireina on aivastelua ja vaivalloista hengitystä. A-vitamiinia annettaessa ravintolisänä on noudatettava tarkasti eläinlääkärin ohjeistusta, ettei linnulle anneta yliannostusta A-vitamiinista.  
  • B-vitamiini lisää linnun energia-aineenvaihduntaa ja pitää linnut elinvoimaisina. B-vitamiineja saa hedelmistä, kasviksista ja lohenmaksaöljystä ja sillä on positiivinen vaikutus linnun höyheniin ja uusien höyhenien tuotantoon. B-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa huonoa ruokahalua ja uneliaisuutta. B-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joten sitä voi antaa linnulle huoletta.
  • C-vitamiinit vaikuttavat linnun ihoon ja antavat suojan infektioita vastaan, sillä C-vitamiinilla on positiivinen vaikutus linnun immuunijärjestelmään. C-vitamiini on myös vesiliukoinen vitamiini ja siitä ei ole mitään haittaa linnuille suurinakaan annoksina.
  • D3-vitamiini auttaa vahvistamaan kasvua ja höyhenpeitettä. Erityisesti naaraslinnuille tämä vitamiini on tärkeä, sillä se edesauttaa munan kuoren muodostumista. Lintu tarvitsee D3-vitamiinia, että kalsiumi voisi imeytyä. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja aiheuttaa liikaa käytettynä linnulle sulkasatoa. Zoopermarketissa on tarjolla vitamiini valmisteita, jotka sisältävät D-vitamiinia sekä lisäksi linnulle sopivaa D-vitamiinipitoista kalanmaksaöljyä.  D-vitamiinia lintu voi kerätä myös itse. Se vaatii kuitenkin, että linnulla on pääsy suoraan auringopaisteeseen.
  • E-vitamiini parantaa linnun kykyä sietää stressiä. E-vitamiinia löytyy erityisesti tuoreista herneistä ja pavuista. E-vitamiinilla on positiivinen vaikutus linnun kasvuun ja ruuansulatukseen.  E-vitamiini on myös rasvaliukoinen vitamiini, joten sen liiallinen käyttö saattaa aiheuttaa linnulle haittaa.
  • K-vitamiinia useimmat linnut tuottavat itse. Tämä vitamiini on erityisen tärkeä linnun verenkierrolle ja sitä löytyy tuoreista vihanneksista ja soijapavuista. Myös K-vitamiini on rasvaliukoinen, joten liiallista käyttöä kannattaa varoa.
Vitamiineja saa vain orgaanisista ruuista, jotka kuuluvat kasvi- tai eläinkuntaan. Vitamiinien määrä vaihtelee eri tuotteiden välillä ja vitamiinien määrään vaikuttaa myös kasvin ympäristö, kasvuolosuhteet, sääolosuhteet sekä varastointiolosuhteet. Tarvitseeko lintusi vitamiinilisiä? Anna silloin synteettisiä vitamiineja. Käyttämällä niitä, voit olla aina varma siitä että vitamiinien määrä on aina sama.

Vitamiininpuutoksen oireet
Suosittelemme aina, että jos sinulla on pieninkin epäilys linnun yleisestä terveydentilasta, ota yhteyttä eläinlääkäriisi. Vitamiininpuutos saattaa aiheutua linnulle monesta eri syystä. Sen voi aiheuttaa vääränlainen siemenseos tai liian yksipuolinen ruokavalio. Jos et esimerkiksi ole saanut lintuasi syömään paljoa tuoreruokaa tai se valikoi vain lempisiemenensä siemenseoksesta. Tämä saatta johtaa siihen, ettei lintu saa kaikkia tarvitsemiaan vitamiineja ruokavaliostaan.  Onko ruokaa säilytetty oikein? Vitamiinien määrä saattaa laskea tuotteessa, jos sitä säilytetään väärin. Väärin säilytetyt ruuat kannattaa vaihtaa uusiin ja puhtaisiin siemeniin.  A-vitamiinin puutos saattaa aiheuttaa limakalvojen turpoamista ja flunssaa linnulle. Linnun sieraimet vuotavat ja linnun hengitys on vinkuvaa. A-vitamiinin puutokseen kannattaa antaa annos pistoksena eläinlääkärillä ja sen jälkeen lisätä ruokavalioon A-vitamiinia sisältäviä ruokia kuten paprikaa tai lisäravinteita. B-vitamiinin puute saataa johtaa linnun jalkojen toimimattomuuteen. Lintu saattaa nilkuttaa tai pudota orrelta. Oireiden ilmetessä eläinlääkäri voi antaa B-vitamiinia täsmälääkkeenä ja sen jälkeen ruokavalioon tulisi lisätä B-vitamiinia sisältävää ruokaa tai lisäravinteita. D-vitamiinin puutos saattaa johtaa munuaisten vaurioitumiseen, muninnan epäonnistumiseen sekä nokan ja luuston pehmenemiseen. Varmistaaksesi linnun riittävän D-vitamiinin saannin voit antaa sille Zoopermarketista hankittua D-vitamiinia sisältävää kalanmaksaöljyä.  E-vitamiinin puutos aiheuttaa linnulle vapinaa ja kouristuksia sekä kompurointia. E-vitamiinin puute saattaa vaikuttaa myös linnun näköön. E-vitamiinin puutosta on vaikea saada hallintaan, joten sitä tulisi pyrkiä ennalta ehkäisemään.

Vitamiinien yliannostus
Ihan niinkuin linnut voivat saada liian vähän vitamiineja voivat ne myös saada liikaa vitamiineja. Rasvaliukoiset vitamiinit kerääntyvät linnun kehoon ja maksaan, mutta vesiliukoiset vitamiinit tulevat ulos linnusta virtsan mukana.Vitamiinien yliannostus saattaa aiheuttaa kasvuongelmia tai sulkapeitteen haalistumista ja ohentumista. On syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilet että lintusi on saanut liikaa vitamiineja.

Mineraalit ja kivennäisaineet linnulle
Vitamiinien lisäksi linnut tarvitsevat myös mineraaleja ja hivenaineita. Jotta vitamiinit pystyisivät toimimaan optimaalisesti on joissakin tapauksissa hyvin tärkeää, että lintu on saanut myös oikeita mineraaleja ja hivenaineita, sillä ne tekevät yhteistyötä keskenään ja jos toinen puuttuu, ei toinenkaan voi olla optimaalinen. Muun muassa kalsium on tärkeä mineraali, sillä se pitää yllä linnun luurankoa.  Erityisesti naaraat tarvitsevat paljon kalsiumia pesinnn aikana. Zoopermarketti myy hyviä vitamiini ja kivennäisaine sekoituksia linnuille. Tarjoamme sekä nestemäisiä vitamiinisekoituksia, että vitamiinijauhetta, joka voidaan helposti annostella joko linnun ruuan tai veden sekaan. Ennen kuin aloitat antamaan linnulle vitamiinilisiä, on hyvä kysyä neuvoa eläinlääkäriltä, sillä linnut saavat tarvitsemansa vitamiinit myös tasapainoisesta ruokavaliosta. Kaikki siemenseokset eivät kuitenkaan yksistään riitä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteiksi. Lisäksi auringonvalo, lämpötila ja kosteus vaikuttavat ruuan vitamiineihin ja kivennäisaineisiin.  Paritteleva naaras tarvitsee enemmän kalsiumia kuin normaalisti. Kun lintu vaihtaa höyhenpeitettään se tarvitsee enemmän vitamiineja kuin normaalisti, sillä se tekee paljon töitä uuden höyhenpeitteen eteen. Linnun terveydentilaa kannattaa seurata tarkasti ja myös pitää huolta siitä, että lintu syö riittävän monipuolisesti vitamiineja ja mineraaleja.

Vitamiinien lisääminen linnun ruokaan tai juomaveteen
Voi olla todella haastavaa löytää oikeanlainen tasapaino linnun vitamiineissa ja kivennäisaineissa. Sillä niin yliannostus kuin aliannostus vitamiineissa aiheuttaa linnulle terveysoireita.  Siksi kannattaakin aina mieluiten kysyä eläinlääkärin mielipidettä, kuin ryhtyä arvailemaan, onko kyseessä vitamiinin puutos tai vitamiinin yliannostus vaiko ehkä joku muunlainen sairaus. Hyvä alku tasapainoiseen vitamiineja ja mineraaleja sisätävään ruokavalioon on tarjota monipuolinen siemenseos, joka on sinun lintusi lajille suunnattu, ja sen lisäksi tuoretuoteita kuten hedelmiä ja vihanneksia päivittäin. Kun linnun perusruoka on monipuolista, ei lisäravinteita tarvitse erikseen antaa. Jos kuitenkin eläinlääkärin kehotuksesta joudut lisäämään vitamiinivalmisteita linnun ruokavalioon, voit tilata Zoopermarketista nestemäiset vitamiinivalmisteet tai vitamiinijauheen. Näitä voi helposti lisätä linnun ruokaan tai juomaveteen. Älä kuitenkaan lisää vitamiineja sellaiseen ruokaan, minkä tiedät lintusi jättävän syömättä. Tarjoa sen sijaan hänen lempiherkkuaan vitamiinilisällä höystettynä. 

Asiakaspalvelu:
Auki arkisin 11.00 – 15.00
Puhelin: 09-42452166
sähköposti: asiakaspalvelu@zoopermarketti.fi

Käytämme Pensio Payment Gateway:tä korttimaksujen turvalliseen käsittelyyn. Voit olla varma, että tietojasi käsitellään luottamuksellisesti

PCI Compliance

Kaikki toimii täydellisesti
Kaikki toimii täydellisesti: tilaus, väliaikatiedotteet, toimitus
15.04.2018 - Maiju
Ei valittamista ja jatkoa seuraa,tilaan…
Ei valittamista ja jatkoa seuraa,tilaan pian uudelleen kiitos
30.03.2018 - Marja-Leena Hakkinen

E-merkki on takuu verkkokaupan turvallisuudesta. Meille Zoopermarketissa on tärkeää, että tunnet olosi turvalliseksi ostaessasi meiltä. Siksi noudatamme e-merkin vaatimuksia.

 Petworld.dkZoopermarked.noPetworld.seZoopermarketti.fi